Itt vagy: KezdőlapVilágjáróKelet-nyugat a tetőteraszon

Kelet-nyugat a tetőteraszon

Isztambul mára Európa egyik legizgalmasabb városa lett, ahol a nyolcszáz évnyi történelem és a modern életstílus nemcsak megfér egymás mellett, hanem jól is mutat. Szinte hónapról hónapra nyílik egy új étterem, egyre több világmárka és helyi designbutik lepi el a bevásárlóközpontokat, jachtok sorakoznak a kikötőben, kisgyerekes anyukák kardióznak egy szabadtéri edzőparkban a tengerparti sétányon. A város éjjel-nappal nyüzsög, ki is próbáltunk mindent, ami ígéretes programnak tűnt.

 

Isztambul a tetőteraszok városa, számos étterem és hotel él azzal a lehetőséggel, hogy kora tavasztól késő őszig a szabad ég alatt fogadja a vendégeket. A legnépszerűbb helyek mindegyike teraszos, illetve tetőteraszos, és valóban nagyon kellemes háztetőket vagy a tengerszorost bámulni, miközben jóízűen falatozunk.

A legtöbb modern vendéglátóhely és bár a Pera és a Besiktas negyedben található, egy részük neves szállodák tetején üzemel, más részük pedig valamelyik régi, felújított épületben az Istiklal Cadessi környékén. Az egyik legmenőbbnek számító hely a 360 Istanbul, ami egy gyönyörű épület felső szintjén működik a legnépszerűbb bevásárló utca, az Istiklal közepén. Face kontroll, átvizsgáló kapu és tucatnyi hostess után jutottunk el a bejáratig, persze csak araszolva, mert rengetegen szeretik itt eltölteni az estét. Foglalás nélkül nincs esély asztalt kapni, vagy a bárpultnál nyomoroghatunk, vagy pedig a teraszon. Így leginkább csak figyelni tudtuk, milyen fogások érkeznek a vendégek elé, és úgy tűnt, itt biztosra mennek. Helyi ételek, főleg mezék jöttek modern tálalásban, illetve az európai konyhák sztenderd ételei. Valószínűleg nem ez a hely Isztambul kulináris ritkasága, az emberek inkább a hangulat, a műsor, a zene és persze a társaság miatt járnak ide. Sajnos a bártenderek nem remekeltek a koktélkészítésben, a kóstolt italok egyike sem ütötte meg azt a szintet, ami a hely stílusához illő volna. Ettől függetlenül érdemes eltölteni itt egy estét, és mindehhez elegánsan felöltözni, bár ez szinte mindenhol elvárás. És ne kérdezzenek vissza, tényleg öt euró a ruhatár…

 

 

 

 

 

 

 

 

Isztambul olyan város, ahol biztosan mindenki talál kedvére való vendéglátóhelyet, legyen az egyszerű kebab-ház, halétterem vagy meze-specialitásokat kínáló vendéglő. Az európai és távol-keleti konyhák egyre nagyobb számban nyitnak meg a városban, és megjelentek a nemzetközi brandek is. Az egyik legélvezetesebb gasztronómiai élményt a Zuma étterem jelentette, amely modern ázsiai-fúziós stílust képvisel. A londoni üzlethez hasonlóan itt is jellemző a kortárs, ázsiai-minimál enteriőr hangsúlyos bárpulttal, és ami Londonban hiányzik: egy terasz a tenger felett… A borsos árak ellenére is teltházzal megy a hely, foglalás nélkül nehéz asztalt szerezni, de legalább a bárpultnál kényelmesen elférhetünk.

Az ételek egyszerűen hibátlanok voltak, a nyers halak, a steak, a desszertek egytől egyig csúcsminőségben és elképesztő tálalásban érkeztek. Sajnos a koktélokkal itt sem voltunk maradéktalanul elégedettek, viszont sikerült innunk két nagyon jó török bort, mert mint kiderült, Törökország a borászatot illetően is gyorsan fejlődik.

Több borbár is nyílt a városban az utóbbi években, mi egy olyat kerestünk fel, ahol kizárólag helyi borok, konkrétan a Corvus pincészet termékei szerepeltek a választékban. A kedves és igazán segítőkész felszolgálóknak köszönhetően olyan borokat kóstolhattunk, hogy tényleg nem győztünk csodálkozni. A pincészet Törökország nyugati partjánál, Bozcaada szigetén található, s az isztambuli referenciaüzletben teljes szortimentjükből választhatunk. Nemcsak a borok jelentettek meglepően kellemes élményt, hanem a borfalatkák, a felkészült személyzet és az igazán profi enteriőr, olyan ez a kis borbár, ami Londonban vagy New York-ban is biztosan megállná a helyét.

Kíváncsiak voltunk egy szintén híres franchise, a Supperclub helyi egységére is, ami ugyan nem tetőteraszos, de a tengerparti főút mellet található, a legnagyobb szórakozóhelyek szomszédságában. Már a bejáratnál egyértelmű volt, hogy ez a hely a mutasd meg magad elvén működik, sorra parkoltak le a luxusautók, természetesen sofőrrel, és csak annyi időre, amíg utasa besétált az épületbe. A Supperclub Amszterdamból indult, igazi extrém és bennfentes szórakozóhelyként, ahol kiváló minőségű vacsora, különleges műsor, és sajátos enteriőr fogadja azokat a szerencsés vendégeket, akik megtalálják a helyet, és elnyerik a doorman tetszését. Sajnos minden, ami az amszterdami klubot egyedivé és vonzóvá teszi, hiányzott Isztambulban. Az étel és az ital feledhető volt, a személyzet szép, de rendkívül amatőr, a programkínálat szegényes, bár a fekete transzvesztita énekes és performance-művész a maga műfajában zseniálisat alakított, de emellé más is kellett volna. Viszont úgy tűnt, a közönség tökéletesen jól érzi magát, s miután lezajlott a kifejezetten drága vacsora, a hely klubbá alakult, és tömegesen érkeztek a szépnek és/vagy gazdagnak látszó vendégek, valamint mindazok, akik erre a társaságra vágynak.

Mi inkább felkerestünk néhány éjszakai klubot, és ismét szembesülni kellett azzal a helyzettel, hogy Isztambulban olyan szórakozni menni, mintha New Yorkban lennénk, vagyis foglalás nélkül nem érdemes elindulni. Ez nemcsak az éttermekre igaz, hanem a klubokra is, a város népszerűbb helyei éjfélre megtelnek, onnantól fogva csak az mehet be, aki előzetesen regisztrálta magát, de gyakran már korábban is ez a helyzet, és mint tapasztaltuk, sem mosolygással, sem pénzzel nem orvosolható a probléma. Vannak helyek, ahová eleve nem engednek be senkit az utcáról, vagyis érdemes jó barátságba kerülni a szállodánk concierge-ével, ő az egyetlen, aki segíthet, vagy pedig a bártender.

Tavasztól őszig a hét vége felé tombol a város egész éjjel, ősztől tavaszig kisebb a szórakozóhely-választék, de a legnagyobb és legkedveltebb diszkók mellett, mint a Blackk, a Crystal vagy az Anjelique, számos rock- és jazzbár, alternatív klub, elektronikus parti található az európai és az ázsiai oldalon egyaránt.

 

Abracadabra, a varázslat

 

Az éjszakai mulatozás után akár hajnalban is reggelizhetünk városszerte, és persze bármelyik szállodában megtehetjük ezt. A legjobb reggelit viszont az Abracadabra étteremben kaptuk, ami a Boszporusz-menti Arnavutköy negyedben található. Ez a környék olyan, mintha a Cộte d’Azuron sétálgatnánk, csinos, kétszintes villák, pálmafák, és a kikötőben jachtok hosszú sora található errefelé. No meg az Abracadabra, amit a tulajdonos házaspár, Ahmet és Dilara vezet tele szenvedéllyel és kreativitással. Az étterem helyi, főleg bio-alapanyagokat használ, a háromszintes épületben van látványkonyha, terasz, bár, és sok vendég már kora délelőtt. Akárcsak az enteriőr, az ételek és italok is játékosak, mindenben van valami kis plusz, a krémek, a kenyér, de még egy rántotta is más, mint amit eddig tapasztaltunk, a környezet pedig annyira barátságos, hogy nincs kedvünk útnak indulni. Olyan kis helyi varázslat ez, ahová biztosan visszatérünk, ha legközelebb Isztambulban landolunk.

Hírlevél

Hirdetés

ENJOY BUDAPEST

CITY MAP

Vendéglátás a Digitalstandon!

digitalstand vendéglátás

ONLINE KASSZA

Hirdetés

Közösségi oldalak

Rólunk

Olvassa magyarország elsőszámú szakmai portálját, ahol a vendéglátóipar, a turisztika és az idegenforgalom külföldi és belföldi történéseiről egyaránt tájékozódhat. Vendéglátás Online, nemcsak a szakmának!