Itt vagy: KezdőlapÜzlettárs SIX: P2P, avagy személyek között történő fizetési megoldások

SIX: P2P, avagy személyek között történő fizetési megoldások

 

Bár az egyszerű, gyors és biztonságos készpénzmentes fizetési megoldások tagadhatatlanul a mindennapok részévé váltak, ez a személyek közötti („person-to-person” – P2P) fizetésre egyelőre nem igaz. Ez a helyzet azonban hamarosan megváltozik.

 

 

A különböző csatornákon keresztül történő készpénzmentes fizetés manapság magától értetődő – legyen szó élelmiszerüzletekről, e-bankokról vagy internetes boltokról. A személyes ismerősök közötti fizetési tranzakciók esetében ezzel szemben egyelőre szinte egyáltalán nem adott ez a lehetőség. A SIX azonban úgy gondolja, hogy az erre szolgáló okostelefon-alkalmazások két–három éven belül meg fognak jelenni a piacon. Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott felmérés szerint, a megkérdezettek 32 százaléka ráadásul azonnal élne is a lehetőséggel.

Hogyan működik?

A P2P-kifizetések a tervek szerint rendkívül egyszerűek lesznek, hiszen az okostelefonokra letölthető alkalmazások segítségével minden nehézség nélkül hajthatunk majd végre személyek közötti átutalásokat. Ehhez mindössze egy telefonszámra lesz szükség. A tranzakció elindítását követően az összeget levonják a kezdeményező bankszámlájáról, illetve hitel- vagy bankkártyájáról, és a kedvezményezettnél írják jóvá. Ezt követően a szolgáltató értesítést küld a kedvezményezett telefonszámára, mellyel igazolja az összeg jóváírását.

A P2P lehetőség előnyei

A P2P fizetési mód bevezetését követően az átutaláshoz mindössze egy telefonszámra vagy e-mail címre és egy okostelefonra lesz szükség. Így például ha egy baráti kör közös kirándulásra megy, a keletkező költségeket azonnal, még a helyszínen eloszthatják és kiegyenlíthetik egymás között. A P2P fizetési tranzakció használatával nincs szükség készpénz számolgatására illetve elkerülhető a tartozások felhalmozása. Ez a megoldás lehetővé teszi majd, hogy barátunktól készpénzt kérjünk kölcsön és az összeget okostelefonos átutalás segítségével azonnal meg is adjuk neki. Ily módon a P2P-kifizetések jobban ki fogják szolgálni a vásárlók azon igényét, hogy ügyeiket korlátozás nélkül bárhonnan – és mindemellett a lehető legkényelmesebben és leggyorsabban – intézhessék.

Hot or not? – Hasznos vagy sem?

A SIX megítélése szerint ez a piaci trend rendkívül előremutató, így kiemelt figyelmet fogjuk szentelni neki. Úgy gondoljuk, hogy a fent ismertetett P2P-fizetési lehetőségek a következő két–három éven belül a legtöbb európai bank kínálatában megjelennek majd. Nagy-Britanniában már el is kezdődött az ilyen típusú megoldások értékesítése, melyek lehetővé teszik az ismerősök közötti fizetési tranzakciók kényelmes és biztonságos lebonyolítását, valamint az időközben beérkező számlák okostelefonon keresztül történő mihamarabbi kiegyenlítését.

Hírlevél

Hirdetés

ENJOY BUDAPEST

CITY MAP

Vendéglátás a Digitalstandon!

digitalstand vendéglátás

ONLINE KASSZA

Hirdetés

Közösségi oldalak

Rólunk

Olvassa magyarország elsőszámú szakmai portálját, ahol a vendéglátóipar, a turisztika és az idegenforgalom külföldi és belföldi történéseiről egyaránt tájékozódhat. Vendéglátás Online, nemcsak a szakmának!