Itt vagy: KezdőlapItallapDestillata 2014: 29 pálinkafőzde, 188 magyar érem

Destillata 2014: 29 pálinkafőzde, 188 magyar érem

Nagyon szép magyar végeredménnyel zárult a 2014-as, ausztriai Destillata nemzetközi párlatverseny, ahol 11 ország 183 főzdéje összesen 1700 mintával nevezett, hazánkat 29 pálinkaház képviselte. Idén a salzburgi Stiegkeller adott otthont a március 15-i díjátadó gálának, ahol a magyar főzdék 188 érmet szereztek, és az országok szerinti összesítésben a harmadik helyet érték el.

A Nemzetgyőztes 23 éremmel az Agárdi Pálinkafőzde, a második helyen a Gyulai Pálinka Manufaktúra végzett, a harmadik pedig a Nobilis pálinkafőzde lett. A hazai főzdék március 19-én díjátadó fogadás keretében, a Mezőgazdasági Múzeumban vehették át az érmeket dr. Budai Gyula államtitkártól és Wolfgang Lukas ügyvezető igazgatótól.

A Destillata nemzetközi párlatverseny huszonkét éve indult Ausztriában, Magyarország több mint egy évtizede képviselteti magát az eseményen, s a hazai pálinkafőzdék minden évben szép eredményeket érnek el a 100%-ban gyümölcsből készülő párlatok különböző kategóriáiban. Az év elején beküldött tételeket nemzetközi szakmai zsűri értékeli, s a bírák összetétele szinte minden évben változik. A Destillata kóstoló zsűritagjai mindannyian vizsgázott szakemberek, akiknek minőségorientált és független munkáját kóstolótréningek és továbbképzések biztosítják. A kóstolóbizottságok a főzdék által nevezett, legalább kétszeres szűrőn átjutott mintákat négy szempont alapján értékelik: illat- és íztisztaság, a gyümölcs karakteressége és a harmónia, tehát az összbenyomás. A nevezési időszak január végéig tart, februárban a beküldött tételeket végigkóstolja a zsűri, és márciusban, nagyszabású gála keretében hirdetnek eredményt. A nemzetközi szakmai zsűri összetétele szinte minden évben változik.

Wolfgang Lukas ügyvezető igazgató elmondta: a Destillata idei versenyére 11 ország 183 főzdéje nevezett, mintegy 1700 mintával. Magyarországról 29 főzde 258 tétele vett részt a versengésben. A magyar főzdék összesen 188 érmet szereztek. A legsikeresebb az Agárdi Pálinkafőzde lett – összesen 23 éremmel -, és ezzel “nemzetgyőztessé” is vált. Magyarország  - az Agárdi sörpárlatával - elnyert egy év párlata címet, továbbá 11 arany, 92 ezüst és 84 bronzérmet.

A magyar főzdék idén is kiválóan szerepeltek a párlatversenyen, összesen 188 érmet (1 Év Párlata, 11 arany, 92 ezüst, 84 bronz) szereztek. Az összesített eredmények alapján Ausztria (618 éremmel) végzett az első helyen, a második (317 éremmel) Németország, harmadik pedig hazánk lett (188 éremmel). A zsűri a nevezők által beadott termékek közül 3+1 kategóriából – a legjobb eredményt elért párlatok (pálinkák) pontszámainak átlagolásával – a főzdék versenye során nyújtott teljesítményét is értékelte. Így az összesített pontszámok alapján a sorrend a következő: az Agárdi Pálinkafőzde lett az első (4,44 ponttal), a második legeredményesebb a Gyulai Pálinka Manufaktúra (4,31 ponttal). A Nobilis pálinkafőzde, az Árpád és Vadász Pálinka, a Rácz és Rácz Pálinka Manufaktúra és a Schiszler Pálinka egyaránt 4,25 pontot szerzett.

A díjátadón dr. Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára köszöntötte a vendégeket. Beszédében kiemelte: a pálinka nem véletlenül vált hungarikummá, ugyanis egy olyan hagyomány megtestesítője, amely egyik fontos eleme a magyarság értékeinek, kultúrájának. Ezért a magyar kormány megvédi az unióban mindazt, amit Magyarország a pálinkafőzés területén elért.

Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde egyik tulajdonosa az MTI-nek elmondta: az általa képviselt főzde a Destillatán már hatodszor nyerte el a “nemzetgyőztes” címet. Ehhez jó termékek és némi szerencse is szükséges – fűzte hozzá. Emlékeztetett: a cég évente mintegy 60 ezer liter 40 százalékos pálinkát állít elő. A vállalkozás éves árbevétele 350 millió forint körül mozog. A szakember úgy becsülte: Magyarországon évente mintegy 1,7-1,8 millió hektoliterfoknyi pálinka kerül kereskedelmi forgalomba.

 

Hírlevél

Hirdetés

ENJOY BUDAPEST

CITY MAP

Vendéglátás a Digitalstandon!

digitalstand vendéglátás

ONLINE KASSZA

Hirdetés

Közösségi oldalak

Rólunk

Olvassa magyarország elsőszámú szakmai portálját, ahol a vendéglátóipar, a turisztika és az idegenforgalom külföldi és belföldi történéseiről egyaránt tájékozódhat. Vendéglátás Online, nemcsak a szakmának!