Itt vagy: KezdőlapGasztroműhelyMegnyílt a Dang Muoi vietnami étterem

Megnyílt a Dang Muoi vietnami étterem

dang muoi ételA Józsefvárosi piac “legendás” vietnami büféjének (amely akár napi 500 vendéget is képes kiszolgálni!) tulajdonosai rengeteg ínyenc örömére úgy döntöttek, hogy nagyszabású vietnami éttermet is nyitnak Budapest IX. kerületében. A Dang Muoi éttermet a vietnami Dang-Muoi házaspár alapította, akik csak természetes és a legjobb minőségű hozzávalókat használják fel az ételek készítésekor. (Az alapanyagokkal kereskednek is, a piaci büfével egybenyitott boltban, többek közt Wang mester is rengeteg mindent vásárol tőlük). Szívvel-lélekkel főznek, „jól tartják a vendéget”, valamint elkötelezett hívei a vietnami kultúra népszerűsítésének Magyarországon.

Az étteremnyitó ünnepséget az idén tízéves Lucullus BT gasztronómiai egyesület szervezte, amelynek alapító/elnöke, Turóczi Gábor ünnepi beszédében elmondta, hogy rendkívül nagyra értékeli azt a fajta odaadást, alázatot, vendégszeretet és szerénységet, amit a Dang-Muoi házaspár képvisel. „Örül a lelkem, hogy az ázsiai kultúrák új zászlóshajója véteti észre magát a hazai ázsiai gasztro-tengerben” - tette hozzá Turóczi Gábor.

A bemutatkozó vacsorával egybekötött hivatalos étteremnyitó ünnepségen főleg Észak- Vietnam ételeiből kaphattak ízelítőt a jelen lévők.


A következő ételek voltak terítéken:

Előétel:

- phở bò > klasszikus marhahús leves rizstésztával

- nem rán > tavaszi tekercs

Főétel:

- vịt xào cay > sült csípős kacsa

- đùi ếch satế > sült fűszeres békacomb

- nộm su hào > karalábésaláta

- thịt lợn rán ngũ vị hương > ropogósra sült 5fűszeres sertés

Desszert:

- Chè > Vietnami puding desszert


A vietnami konyháról

Vietnámban, Kelet-Ázsia többi vidékéhez hasonlóan a fő táplálék a rizs, amelynek számtalan fajtáját használják. Az étkezési univerzum középpontján túl mindenféle alapanyag megtalálható egy igazi vietnami főzőedényeiben, lévén egy meglehetősen szegény népről szó, amelynek történelme során meg kellett tanulnia tisztelni étekként nagyjából mindent, ami él és mozog. Különösképpen hangsúlyosak a tengeri és vízi étkek, így a különféle édesvízi- és tengeri halak, békák, csigák, rákok, de például fontos alapanyagnak minősülnek a különféle vízinövények is. Ugyanígy kiemelkedő szerepe van az erjesztett halszósznak (nuoc mam), amely a rómaiak garumjához hasonlóan ételízesítőként szolgál. Szaga elsőre furcsa, de a különféle étkekbe átlényegülve egészen különleges ízeket eredményez. A tengeri fogásokon kívül mindenféle szárazföldi alapanyag fellelhető a vietnami gasztronómiában, így fontosak a domesztikált állatok, a különféle zöldségek és gyümölcsök, valamint a fűszerek. Külön kiemelendő, hogy ez a dél-kelet ázsiai ország a világ egyik legnagyobb fűszertermelője: több, Európában is előszeretettel használt szubsztancia itt termelődik, mint például a bors, a szegfűszeg, a szerecsendió és sokan mások. A vietnami szakácsok – kínai kollégáikhoz hasonlóan – a gyors, magas hőkezelés mesterei, aminek köszönhetően az ételek zömét wokban, vagy faszénen grillezve készítik.

A vietnamiak változatos alapanyagokat használnak pálinkáikhoz is: az alap a rizs, de nem okozhat meglepetést az sem, ha az üveg mélyén esetleg felbukkan egy kígyó, némi skorpió vagy egyéb különlegesség. Egyébként a fő ital a zöld tea, és érdekes módon a méregerős vietnami kávé.
Egy átlagos vietnami étkezés levessel (pho) kezdődik. Ezután jön a rizs, sertés-, marha-, csirke -és vadhúsból, csigából, halból és tenger gyümölcseiből, valamint zöldségfélékből készített fogások kíséretében. Érdekes módon fontos étel a baguette is, amit francia vendégeiktől tanulhattak az ország lakói. Minden egyes vietnami vacsora végén zöld teát és gyümölcsöket kapnak a lakomázók. 

Hírlevél

Hirdetés

ENJOY BUDAPEST

CITY MAP

Vendéglátás a Digitalstandon!

digitalstand vendéglátás

ONLINE KASSZA

Hirdetés

Közösségi oldalak

Rólunk

Olvassa magyarország elsőszámú szakmai portálját, ahol a vendéglátóipar, a turisztika és az idegenforgalom külföldi és belföldi történéseiről egyaránt tájékozódhat. Vendéglátás Online, nemcsak a szakmának!