Itt vagy: KezdőlapBorlapTállyai borok és igazi olíva sommelier-szemmel

Tállyai borok és igazi olíva sommelier-szemmel

A Magyar Sommelier Szövetség rendszeresen szervez tagjai számára szakmai borbemutatókat, melyeket kiegészít egy-egy izgalmas élelmiszer kóstolója. Legutóbb a Gundel étterem adott otthont a programnak, s ezúttal a tállyai Szent Benedek Pincészet, valamint az Igazioliva termékeit kóstolhatták végig a szakemberek.

A sommelierek számára tartott bemutató teljesen más, mint a borszerető nagyközönség rendezvényei, itt nem a társasági életélésről szól a borozás, hanem komolyan vett munkáról, vagyis tanulni jönnek a borértők, a csendes kortyolgatást csak a szakmai kérdések és válaszok megvitatása töri meg. Kérdések és válaszok pedig akadtak bőven, a közönség rendkívül érdeklődő volt, a borász, Ádám József pedig szerény és felkészült, csakúgy, mint a tulajdonos, Dr. Fazekas Géza. Ugyanez elmondható Tóth Gusztávról is, aki elképesztően finom olívaolajakat mutatott be, szép lezárásaként a száraz és édes tállyai fehérborok kóstolójának.

Az esemény hangulatát Schneider Miklós, a Szövetség bizottsági elnöke így foglalta össze:

„Tállya. Tállya Európa közepe. A Szent Benedek pincészet kis birtok – nagy borokkal, nagy alázattal és szeretettel. Dr. Farkas Géza tulajdonos és Ádám József borász  a hallgatóságot felvillanyozva mutatták be elkötelezettségük gyermekeit, boraikat. Szaktudással, és lelkesedéstől csillogó szemmel kóstoltatták a tételeket a birtok Furmintoktól a dűlőszelektált Furmintok, Hárslevelük és édes borok (Remete) során keresztül az 5 puttonyos, rafinált 2005-ös Aszúig. Tállya dűlői riolitos talajúak (elvékonyodott termőréteggel). Ennek köszönhetőek a feszes savak, szép gerinc, vibráló ásványosság, miint jellemzők.

Kóstoltunk december 11-i szüretelésű, egy évig erjedő tételt is tartalmazó Furmintot (2008), kis parcellákról szüretelt csodás, illatos, enyhén animális Hárslevelűt a Nyírjes-dűlőből, melyből csak egy hordónyi készült (2009), Furmintokat a Szt. Tamásból. (Egyik szikár, de mégis tobzódó, lenyűgöző élmény, a másik mély, koncentrált, mézes, száraz, már-már tolakszik, hogy Őt szeressék.) Négy édes Remete évjáratot, és persze a végére tartogatott 2007-es és 2005-ös Aszúkat. Hallottunk technológiáról, szokásokról, hagyományról, hitről és óhajról, tervekről. És arról a száraz szamorodniról, illetve „A Száraz Szamorodniról”, ami ott nyugszik a pince mélyén, várva idejét, hogy megmutassa magát. Káli Ildikó, a Magyar Sommelier Szövetség elnöke köszönte meg a csodás bemutatkozást.  

Az Igazioliva képviseletében Tóth Gusztáv hat különböző olívaolajat mutatott be és kóstoltatott a jelenlévőkkel. Sok-sok érdekes információhoz jutottunk. Megtudtuk az extra szűz olaj kinyerésének technikáját (24 órán belül), mesélt a technológiákról, az olaj és zöldvíz arányáról, az olajbogyók fajtáiról, szűretlenségről és házasításról, hamisításról, fagykárról és árakról. Kóstoltunk lágy, vágott fű illatú és csípős vagy éppen kesernyés olajat is. Megkóstoltuk a 2013. év „legjobb” olíváját is. Sok-sok információ, talán felfogni sem volt könnyű egyszerre. Ezt a kurzust az olíváról még folytatni kell. Köszönjük a „bevezetést” az olívák világába. „

 

Hírlevél

Hirdetés

ENJOY BUDAPEST

CITY MAP

Vendéglátás a Digitalstandon!

digitalstand vendéglátás

ONLINE KASSZA

Hirdetés

Közösségi oldalak

Rólunk

Olvassa magyarország elsőszámú szakmai portálját, ahol a vendéglátóipar, a turisztika és az idegenforgalom külföldi és belföldi történéseiről egyaránt tájékozódhat. Vendéglátás Online, nemcsak a szakmának!