Itt vagy: KezdőlapBorlapŐszi túrák a Badacsonyban

Őszi túrák a Badacsonyban

A Badacsony a Balaton északi partjának egyik legizgalmasabb régiója. Egy ideje már régiós buszjárat viszi körbe a turistákat a helyi kultúra, gasztronómia és borászat fontosabb állomásain, így az egész vidék akár egy hétvége alatt is könnyedén bejárható. Németh Richárd szemezgetett a látnivalókból.

 

Új arcát mutatja a Badacsony. Sok munkába tellett, de megérte. Mondjuk máskülönben szépen elpártoltak volna onnét a turisták. Ma már ugyanis nem elegendő annyi, hogy az ember felmehessen egy kilátóba, készíthessen ott néhány fotót a Balatonról, majd lejöve, a parton magába boríthasson egy hekket, meg két deci gyenge minőségű olaszrizlinget. Persze ott van még a tomaji strand, és hát a Balaton azért mégiscsak a Balaton, ami mellé bármilyen körítés társuljon, ha jó az idő, az mindig vonzani fogja a turistákat – gondolhatnánk. Csak hát az északi partot elsősorban nem a strandok miatt szokás felkeresni. Oda leginkább kirándulni, bortúrázni, esetleg elcsöndesedni igyekszik a nép. A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület ezért ezen a vonalon igyekezett a helyi infrastruktúrát fejleszteni; az MB  Balaton személyszállító társaság által üzemeltetett régiós buszjáratuk egy 50 kilométeres vonalon immár tíz települést köt össze: Badacsony, Badacsonyörs, Ábrahámhegy, Salföld, Káptalantóti, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Nemesgulács, Kisapáti, Hegymagas és Szigliget. Az idelátogató így nyugodtan maga mögött hagyhatja autóját, sorra kóstolhatja a pincéket, de emellett bevásárolhat a helyi biopiacon vagy akár megtekinthet egy várjátékot is. Kielégítheti minden érzékét. Tulajdonképpen ez az, amire az itteni, a turizmusért felelős egyesület ráérzett: felkínálni a vendégeknek minden olyan helybéli programlehetőséget, látnivalót, amelyek magas színvonalon képesek közvetíteni a Badacsony és környéke hagyományát, s amelyek a buszos, menetrend szerinti utaztatásnak köszönhetően egy hétvége alatt könnyedén bejárhatók. Alább ezekből szemezgetünk.

Hegyi túra nosztalgia terepjáróval

Badacsonyban a taxiállomásról indul a jellegzetes hegyi taxi, mely a kanyargós, meredek hegyoldalt átszelve szállítja a vendégeket pincéről pincére, étteremből múzeumba.

Egry József Emlékmúzeum

Badacsony központjában, közel a Balaton parthoz, az Egry sétányon található Egry József festőnek és családjának egykor otthont adó villaépület, mely 1973 óta múzeumként fogadja a látogatókat. Egry a Balaton megszállottja volt, a Balaton festőjének is nevezik.  Számtalan nézőpontból, szinte minden napszakban megfestette a tó víztükrét, a balatoni párás fényeket, a kilátást Fonyód felé. Művészete magányos jelenség, senkivel sem rokonítható. Badacsonyi átalakított és kibővített műtermes lakóházában gazdag válogatást láthatunk fő műveiből, de jelzésszerűen egész életútjával megismerkedhetünk.

Hotel Bonvino Wine & Spa

2011 júniusában nyitott Badacsonyban a Hotel Bonvino Wine & Spa, mely Magyarország első aktív és borszállodája! A hotel a Balatonfelvidéki Nemzeti Park területén, Badacsony központjában található. Vendégeiknek nordic walking túrákat, pincelátogatásokat, borvacsorákat, lovas programokat, vártúrát szerveznek, selfness szolgáltatásaik pedig wellness részleggel, jóga órákkal, önfejlesztő foglalkoztatásokkal igyekeznek komplexebbé tenni az itt átélhető élményeket.

Szegedy Róza Irodalmi és Bormúzeum

A méreteiben is impozáns házat és a hozzá tartozó birtokot Szegedy Róza a költő, Kisfaludy Sándor feleségeként vitte a házasságba 1800-ban. A három részből álló épületegyüttes főépületének lakószobáiban az egykor ott élt házaspár tárgyi környezetét, valamint Kisfaludy Sándor ételútjának és munkásságának főbb állomásait csodálhatják meg a látogatók, de természetesen helyben megkóstolható Szegedy Róza országosan ismertté vált ürmösbora is.

Szigliget Vára a Balaton Vára

 A szigligeti vár 2010-ben ünnepelte 750 éves jubileumát, mely fontos része volt a magyarországi végvárrendszernek. Büszkék lehetünk rá, hogy a török csapatok soha sem foglalták el. Jelenleg a vár az önkormányzat kezelésében áll. A folyamatos rekonstrukciós munkák eredményeképpen a Balaton partjának egyetlen látogatható várává vált. Egész évben programok, íjásztatás, állatsimogató, kiállítások és egyéb más szolgáltatások várják a vendégeket.

 Salföldi Major

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Majorjában gyönyörű környezetben ismerhetik meg a látogatók a Kárpát-medencében őshonos állatokat.

Geológiai és Botanikai Tanösvény - Badacsony

A kétnyelvű ismertető táblákkal ellátott tanösvény a vulkáni hegyek geológiai, botanikai, zoológiai és tájhasználati módját ismerteti. 

Kamon-kő Tanösvény – Szigliget

Az ösvény a szigligeti templomtól indul, majd ugyanoda visszaérkezik a kék T jelzést követve. Nevét egy vulkanikus eredetű sziklavonulatról kapta. A Balaton-part legszebb településének természeti és környezeti értékeit ismerheti meg a látogató. Végigvezeti a falu hangulatos utcáin, megismerkedhet a népi építészet, a hagyományos szőlő- és nádgazdálkodás történetével, megtekinthet egy Árpád-kori templomot, az erdőbe érve pedig olvashat a Balaton kialakulásáról, a terület növény- és állatvilágáról, geológiai múltjáról. A tanösvény 6 km hosszú, s magyar-angol nyelvű táblák segítségével tájékozódhat a turista.

Folly Arborétum Badacsonyörsön

A többnyire csak fenyőkből álló gyűjtemény Badacsonyörsön, a Kisörsi-hegy déli oldalában található. Az európai hírű arborétum karakterét elsősorban a cédrusok és a ciprusok adják.

 

Németh Richárd

Hírlevél

Hirdetés

ENJOY BUDAPEST

CITY MAP

Vendéglátás a Digitalstandon!

digitalstand vendéglátás

ONLINE KASSZA

Hirdetés

Közösségi oldalak

Rólunk

Olvassa magyarország elsőszámú szakmai portálját, ahol a vendéglátóipar, a turisztika és az idegenforgalom külföldi és belföldi történéseiről egyaránt tájékozódhat. Vendéglátás Online, nemcsak a szakmának!