Itt vagy: KezdőlapBorlap

Ugye jó idő lesz?! Jön a 24. Budavári Borfesztivál

Szeptember 9-13. között a Budai Vár teraszain ismét jól érezhetjük magunkat Magyarország legnagyobb borszakmai rendezvényén. Az idei Borfesztivál a játékosság jegyében zajlik, hiszen a látogatók kvízjátékok segítségével tesztelhetik boros tudásukat, részt vehetnek az „Év Fesztiválbora” szavazáson, ajánlott útvonalak segítségével felfedezhetik a magyar szőlőfajtákból készült borokat, értékes nyereményekkel gazdagodhatnak.  

Bővebben

A leginspirálóbb hazai példákat díjazzák a VinCE Awards-on

A VinCE Budapest Wine Show keretében idén először rendezik meg a VinCE Awards díjátadót. A csúcsborok helyett ezúttal a szakmaiságot díjazzák; az előremutató példákat és a borvilágot intenzíven formáló eredményeket. A jelöltek listáját 21 szakértő, köztük nemzetközi szaktekintélyek és a Bocuse d’Or Akadémia tagjai állították össze. A tíz kategória győzteseit a VinCE több száz szakmai partnerének szavazatai alapján, a március 6-i díjátadó gálán hirdetik ki.

A VinCE Budapest Wine Show három napos programjára több ezer érdeklődőt várnak a Corinthia Hotelbe. Közép-Európa legrangosabb borszakmai eseményére közel száz nemzetközi szakértő, számos Master of Wine, szakíró és borkereskedő is érkezik. A kiállítók, a 160 válogatott borászat így mind a nagyközönségnek, mind a Budapestre érkező nemzetközi véleményformálóknak bemutatkozhatnak. „Ezzel a fórummal, a világ minden pontjáról érkező vendégek meghívásával mi is szeretnénk előremozdítani, tovább építeni Magyarország borainak pozitív nemzetközi megítélését.” – mondja Németh Ágnes, a rendezvény főszervezője.
A VinCE magazin több mint tíz éve meghatározó szerepet vállal a hazai boréletben, tesztjein rendszeresen értékel borokat. Idén először, a VinCE Awards megrendezésével olyan kimagasló teljesítményeket szeretne díjazni, amely túlmutat a borok elkészítésén.

„A szakma közreműködését kérjük abban, hogy azonosítsuk és példaként állítsuk a legjobb ötleteket, legprofibb koncepciókat, leginspirálóbb példákat. A borvilágot formáló, valóban eredményes szakmai munkát szeretnénk díjazni.” – foglalja össze a célt Németh Ágnes.

A neves panel 10 kategóriában állított jelölteket

A nevezéseket a gasztronómia és a borvilág elismert szakértői, egy 21 fős zsűri állította össze; nemzetközi borakadémikusok, borászok, szakírók, valamint a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tagjai. A közreműködők között volt Darrel Joseph, a régió specialistája, Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke, Dr. Mészáros Gabriella, Káli Ildikó, a Magyar Sommelier Szövetség első elnöke, Zilai Zoltán, Jásdi István és Kamocsay Ákos. A hazai gasztronómia meghatározó szereplői közül többek között Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, Csapody Balázs, Zsiday Roy, Széll Tamás, Bíró Lajos és Molnár Attila vett részt a jelölésben.
A nevezések alapján most tíz kategóriában keresik a legjobbakat; a VinCE Awards díjra jelöltek között van több étterem, borhotel, kereskedés, borbár, borászat és társulás. A VinCE további díjait a bortesztjein legeredményesebb borászat és borkereskedést veheti majd át.

Kategóriák és jelöltek
1.    A legjobb borlap – Onyx, Kistücsök, Borkonyha
2.    A legjobb borhotel – Crocus Gere Bor Hotel & Resort, Bock Ermitage Hotel, Andrássy Rezidencia Wine & Spa
3.    A legjobb borvacsora – Biarritz étterem, Gusteau Kulináris Élményműhely, Kistücsök
4.    A legjobb borkereskedés – Bortársaság, Veritas, Radovin
5.    A legjobb borbeszerző – Rutka Zoltán (METRO), Vincze Árpád (CBA), Harcz Ádám (Lidl)
6.    A legjobb borbár – DropShop, DiVino Bazilika, Doblo
7.    A legjobb weboldal – St. Andrea Szőlőbirtok, Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, Gál Tibor Pincészet
8.    A legjobb pincelátogatás – Szepsy Pince, Szent Donát Birtok, Dobogó Pincészet
9.    A legjobb bormarketing kampány – Kreinbacher Birtok, Nemzeti Borkiválóság Program, Szent Tamás Szőlőbirtok és    Pincészet
10.    A legaktívabb társulás – Balatoni Kör, Csopaki Kódex, Pannon Bormíves Céh

A nevezés zárásával most a VinCE több száz szakmai partnerén a sor, hogy letegyék voksukat a jelöltek legjobbjára. A szavazók között kizárólag szakmabeliek lehetnek; borászok, borászatok munkatársai, szakírók, a gasztronómiában dolgozók és sommelier-k, a borkereskedelem szereplői. A díjátadó gálára március 6-án este, a VinCE Budapest Wine Show első napján kerül sor a Corinthia Hotelben.

A VinCE Budapest Wine Show 150 kiállítója nemcsak a szakmabelieket, de a borrajongókat is várja. A három napos kóstolón az ötcsillagos környezethez méltó, a VinCE tesztjein korábban 4-5 csillagos eredménnyel szereplő pincészetek, valamint külföldi vendégkiállítók mutatják be boraikat.
A 22 előadáson és a VinCE Bár mini-kurzusain neves előadók készülnek egyedi borsorokkal. Az idei programban nagy hangsúlyt kaptak Franciaország legendás borvidékei, a biodinamikus- és organikus borkészítők, a világelső champagne-ok és pezsgők. A legtávolabbi tájakról, Kaliforniából és Új-Zélandról is érkeznek szakértők és remek borok, míg a hazai kínálatból Tokaj borai és a Pannon Bormíves Céh legjobbjai szerepelnek az órarendben. A Carton Hungaricum válogatásában több, mint 20 pincészet tételeivel egy külön szekciót rendeznek be a kiállítótérben, folyamatos programokkal megtöltve a hétvégét.

Tállyai borok és igazi olíva sommelier-szemmel

A Magyar Sommelier Szövetség rendszeresen szervez tagjai számára szakmai borbemutatókat, melyeket kiegészít egy-egy izgalmas élelmiszer kóstolója. Legutóbb a Gundel étterem adott otthont a programnak, s ezúttal a tállyai Szent Benedek Pincészet, valamint az Igazioliva termékeit kóstolhatták végig a szakemberek.

Bővebben

Megalakult a Balatoni Kör

Március 21-én a húsz legismertebb balatoni borász és vendéglátós jelképesen a tó közepén, tavasznyitó hajóúttal alakította meg a Balatoni Kört, hogy összefogásukkal, a helyi termékekre építő régióközpontú gasztronómiával és innovatív megoldásokkal magasabb szintre emeljék a vendéglátást. Az eseményen Dr Kiss Eliza a szőlő-borágazat fejlesztéséért  felelős miniszteri biztos is jelen volt.

Bővebben

Hírlevél

Hirdetés

ENJOY BUDAPEST

CITY MAP

Vendéglátás a Digitalstandon!

digitalstand vendéglátás

ONLINE KASSZA

Hirdetés

Közösségi oldalak

Rólunk

Olvassa magyarország elsőszámú szakmai portálját, ahol a vendéglátóipar, a turisztika és az idegenforgalom külföldi és belföldi történéseiről egyaránt tájékozódhat. Vendéglátás Online, nemcsak a szakmának!