Itt vagy: KezdőlapAktuálisKettős Bocuse-siker Stockholmban

Kettős Bocuse-siker Stockholmban

Magyarország rendezheti a 2016-os Bocuse d'Or szakácsverseny európai selejtezőjét, Molnár Gábor pedig továbbjutott a jövő évi, lyoni döntőbe. Május 8-án zárult a világ legnagyobb presztízsű szakácsversenyének európai döntője, ahol 20 ország mérte össze tudását.Fotó: Molnár B. Tamás - www.gaultmillau.hu

Fotó: Molnár B. Tamás - www.gaultmillau.hu

A Molnár Gábor chef-ből, Várvízi Péter coachból és Pohner Ádám comis-ból (a versenyző segítője), és a zsűriben Magyarországot képviselő Hamvas Zoltánból álló magyar csapat a 9. helyet szerezte meg. Ezzel az eredménnyel magabiztosan kvalifikálta magát a jövő év elején Lyonban rendezendő világdöntőre. Az eredményt több hónapos kemény felkészülési szakasz előzte meg. Két alkalommal tréningezte a magyar versenyzőt a Bocuse d’Or korábbi francia győztese, Serge Vieira is. Emellett a teljes magyar szakma összefogott, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia és a Magyar Gasztronómiai Egyesület szakmai támogatásával és részvételével zajló sikeres felkészülés érdekében. A szakmai segítségen kívül a szükséges támogatás a Magyar Kormány, valamint többek között a METRO és a Hungexpo Zrt. biztosította.

Molnár Gábor ételleírások

            Tavasz a farmon

Balzsamos naranccsal glaszírozott frikandórolád, marinált sertésláb ”szirmokkal” és véres hurkával, citromos morzsába forgatva, füstölt paprikával ízesített jus-vel.

Köretek

Hagymalekvárral töltött hagyma kupola mustáros almazselével.

Petrezselyemmel töltött csíkozott burgonyatorony fekete olívabogyó tatárral.

Csicseriborsó tésztából készült "virágláda" tönkölybúzával töltve béarni mártással és cukorborsó raguval.

            Tavaszi fuvallat a parton (Gentle spring breeze on the shore)

Fekete tőkehal és norvég garnéla ördögszekér, gombába tekerve.

Köretek

Osztrigazselé ravioli fekete kagyló tatárral.

Spárga cannelloni sabayonnal, mezei virágokkal, mandula tallérral és friss fűszerekkel.

Grillezett osztriga tortácska jakab kagylóval, spenótos karalábéval.

 

Molnár Gábor továbbjutása mellett hatalmas szakmai siker és egyúttal kihívás, hogy a Magyarország rendezheti meg a 2016-os európai döntőt. A pályázat eredménye egy példaértékű összefogás sikere, amelyhez minden szereplő a tudása legjavával járult hozzá, így olyan városokat győzött le a budapesti pályázat, mint London, Bécs, vagy a lengyelországi Lodz. Az ügy mellé állt a kormányzat, számos nagy cég, az egységesen felvonuló szakma.

Hamvas Zoltán, a magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke szerint ezzel a közös erőfeszítéssel sikerült tavaly először bejutni a Bocuse d'Or lyoni világ- döntőjébe, és ezzel az egységes szakmai fellépéssel nyerhettük el a 2016-os európai döntő budapesti rendezésének jogát.

Ezzel az eredménnyel Magyarország bekerült a gasztronómiai világ legfontosabb eseményeinek naptárába. A 2016. évi versenyre ide érkezik a szakma színe java, több ezer séf, szakértő, szakújságíró és nem utolsó sorban Európa legjobb versenyzőinek széles rajongótábora. A sikeres pályázat a Hungexpo szakmai közreműködésével valósult meg, és a 2016 májusában esedékes versenynek is a Hungexpo ad majd otthont. Az ismert helyszínen már több alkalommal rendezték a Bocuse d’Or magyarországi döntőjét. Mint azt Ganczer Gábor vezérigazgató elmondta: már most készülnek a két év múlva sorra kerülő eseményre, megkezdődött a következő SIRHA-Budapest kiállítás szervezése, ami majd a rangos szakácsverseny szakmai hátterét adja.

A stockholmi szereplésről részletes anyag olvasható a GaultMillau - Bűvös szakács oldalon.  http://www.gaultmillau.hu/buvos-szakacs/bocuse-dor-stockholmban

A csapatképet Molnár B. Tamás készítette, ételfotó: Bocuse d'Or, Bakcsy Árpád

 

Hírlevél

CITY MAP

Közösségi oldalak

Rólunk

Olvassa magyarország elsőszámú szakmai portálját, ahol a vendéglátóipar, a turisztika és az idegenforgalom külföldi és belföldi történéseiről egyaránt tájékozódhat. Vendéglátás Online, nemcsak a szakmának!