Itt vagy: KezdőlapAktuálisCsillagos lett a Borkonyha

Csillagos lett a Borkonyha

Újabb budapesti étterem, a belvárosban található Borkonyha kapott Michelin-csillagot, melynek séfje Sárközi Ákos. A március 14-én megjelent Main Cities of Europe kiadványban így már összesen három hazai étterem büszkélkedhet a gasztrovilág legrangosabb elismerésével.  

A Michelin-kalauz Main Cities of Europe szerkesztői a Borkonyhát fantasztikusnak tartják, és kiemelték a különösen kedvező ár-érték arányt. A 2010 végén nyitott Borkonyha az első olyan díjazott Budapesten, amelyet nem a csúcsgasztronómia, hanem a bisztrós vonal jellemez, viszont a hazai közönség és a turisták körében is nagyon népszerű. Az étterem séfje, Sárközi Ákos szerdán, a Bocuse d’Or szakácsversenyen tudta meg a még nem hivatalos hírt a Világevő blog szerkesztőjétől, Jókuti Andrástól, ahol egyike volt a zsűri tagjainak. Eleinte sem ő, sem pedig a tulajdonosok (Horváth Tamás és Kalocsai Zoltán) nem hitték el az információt. Persze röviddel később bebizonyosodott, hogy valóban csillagos lett a Borkonyha, a pénteken megjelent kiadványból pedig azt is megtudtuk, hogy a Déryné Bib Gourmand minősítést kapott, míg a Bock Bisztró, a Vár: A Speiz Étterem és az Arcade Bistro Bib Gourmand minősítését törölték. A korábban csillaggal kitüntetett fővárosi Onyx és Costes éttermek megőrizték elismerésüket.

Európai csillagok

A szomszédos Ausztria fővárosa gasztronómiáját négy új Michelin-csillaggal jutalmazták: csillagot kapott a Konstantin Filippou, a Tian, az Edvard és a Vincent étterem. A korábban elismert bécsi és salzburgi éttermek megtartották csillagaikat - Salzburgban az Ikarus, a Pfefferschiff és a Carpe Diem nevű éttermek büszkélkedhetnek a Michelin-kalauz elismerésével. Az étteremkalauz tíz újabb vendéglőt vett fel a csillagosok közé Dániában, Svédországban, Finnországban és Norvégiában. Csillagokat fővárosi éttermek, illetve egy göteborgi konyha kapott. Három csillagot kapott a dán főváros, Koppenhága, ahol az ínyencek már két 2-csillagos étterem - a már világhírű Noma mellett a Parken labdarúgó-stadionban lévő Geranium - között választhatnak. Dánia így immár összesen 17 Michelin-csillaggal büszkélkedhet, többel, mint bármelyik északi szomszédja. Egy új kétcsillagos vendéglőt találnak az étteremlátogatók Athénban, ahol a Funky Gourmet vívta ki az ellenőrök elismerését. (MTI/Vendon.hu)

Hírlevél

CITY MAP

Közösségi oldalak

Rólunk

Olvassa magyarország elsőszámú szakmai portálját, ahol a vendéglátóipar, a turisztika és az idegenforgalom külföldi és belföldi történéseiről egyaránt tájékozódhat. Vendéglátás Online, nemcsak a szakmának!