Itt vagy: KezdőlapAktuálisHa tél, akkor is terasz!

Ha tél, akkor is terasz!

 

Azt már megszokhattuk, hogy a tavasz első jeleire utcára kerülnek a székek, asztalok, és akár takaróba burkolózva is szívesen üldögélünk a vendéglátóhelyek teraszain. A profi megoldás persze az, ha teraszfűtést is kapunk a pléd mellé, és szerencsére egyre több helyen áldoznak erre a beruházásra ősszel, sőt, még télen is.

 

 A vendéglátóhelyek dohányzásmentesítése miatt még azoknak is érdemes elgondolkodniuk a bejárat mellé kihelyezett fűtőelemekről, akik egyébként nem üzemeltetnek teraszt, hiszen ez mindenképp kényelmi megoldást jelent a dohányzó vendégek számára. Az elmúlt években számos gyártó dobott piacra teraszfűtő berendezést, ezek között nemcsak technológiai különbségek vannak, hanem a megjelenési formák is változatosak. Elsőként a gázgombák jelentek meg a teraszokon, sokan még mindig ezeket az eszközöket használják. E megoldás hátránya lehet, hogy egyrészt sok helyet foglal el, másrészt kényelmetlen a palackok rendszeres cserélgetése, harmadrészt pedig a rendszer felülről fűt, így nem feltétlen biztosít optimális hőmérsékleten a székekben üldögélő vendégeknek, ráadásul az üzemeltetése sem feltétlenül gazdaságos. Korszerűbb és praktikusabb megoldást jelent az infrafűtés alkalmazása több szempontból is. Egyrészt olyan formai kivitelezésekre ad lehetőséget, ami ideálisan fűti a területet, sok esetben alulról, vagy teljes testmagasságban melegít. Alacsonyabb az üzemeltetési költség, és extra helyigényre sincs szükség, sőt, nagyon kreatív megoldások is vannak, például könyöklő vagy asztal lábába épített infrafűtés. 

Az elektromos fűtések esetében érdemes vezérelt áramot kialakíttatni és használni. A hazai áramszolgáltatók - hálózati leterheltségtől függően - napi nyolc órában biztosítanak vezérelt áramot a felhasználók számára. Ennek díja jelentősen kedvezőbb a nappali áramszolgáltatásnál, és nagyon rövid idő alatt megtérülő kiépítési költséggel megvalósítható.
A korábbi gyakorlattól eltérően, már a nappali órákban is elérhető a vezérelt áram (korábban éjszakai áram). Jelenleg 24 óra alatt átlag nyolc órában biztosítják a szolgáltatók a kedvezményes áramot, amit egy éjszakai (vezérelt) áramátváltó bekötésével hasznosítható.

Az biztos, hogy az őszi-téli teraszhangulat legfontosabb eszköze a fűtőberendezés, de a kényelmi megoldások a szervizben is megmutatkozhatnak. Ilyen például rendelésfelvevő kézi terminál használata, ami egyre kedveltebb a szakmai körökben, és a teraszszezon meghosszabbításával a kisebb kapacitású éttermek és kávézók számára is hasznos beruházás. Nemcsak gyorsabb és precízebb a kiszolgálás, hanem a felvett rendelések is áttekinthetőbb módon érkeznek a pulthoz vagy a konyhára, kevesebb a hibalehetőség, egyszerűen készül a számla, igazán profi eszköz a vendéglátósok számára.

Téliesítés – önkormányzati szabályozás szerint

Sok esetben azonban nem is a fűtés vagy szerviz jelenti a megoldandó feladatot, hanem a terasz komplexebb téliesítése. Erre vonatkozóan az önkormányzatok adnak iránymutatást, és sajnos nem ritkán meglehetősen nehézkes eljárási procedúrára lehet számítani, de egyre több példa mutatja, hogy van működésképes megoldás. Budapest hatodik kerületének önkormányzata az alábbi, részben általánosnak tekinthető szabályzat alapján engedélyezi a teraszok téli üzemeltetését.

„Évente és egyhuzamban legfeljebb egyszeri alkalommal, legfeljebb 180 napig, ideiglenes jelleggel a vendéglátó terasz téliesítése megengedett, ha: a téliesítés önálló építményszerkezettel, az épülettől független, ahhoz nem rögzített módon történik. Az építmény – mint önálló szerkezeti egység – kizárólag fogyasztótér kialakítására tervezett, megfelelő minőségi tanúsítvánnyal, illetve jóváhagyott műszaki specifikációval rendelkező építményszerkezettel bír;  ha minden függőleges határoló felületének legalább 75%-a üvegezett, vagy átlátható módon kerül kialakításra; ha a térhatároló eleme(i) az utcakép szempontjából meghatározó épületszobrászati elemet nem takar el. Az építmény kizárólag a közvetlen vendég-kiszolgálást szolgálja, és konyhaüzemet, pultot, bármilyen tárolási célt a fogyasztótéren túl nem foglal magába.”

 

 

Hírlevél

CITY MAP

Közösségi oldalak

Rólunk

Olvassa magyarország elsőszámú szakmai portálját, ahol a vendéglátóipar, a turisztika és az idegenforgalom külföldi és belföldi történéseiről egyaránt tájékozódhat. Vendéglátás Online, nemcsak a szakmának!