Itt vagy: KezdőlapAktuálisTöbb időt töltenek a turisták a Tátrában

Több időt töltenek a turisták a Tátrában

A besztercebányai Bél Mátyás egyetem és a bécsi Műszaki egyetem – a héten közzétett - felmérésének eredményei szerint a tavaly a Tátrába érkező turisták átlagosan 3,6 napot töltöttek a régióban. Eszerint már a harmadik éve folyamatosan nő a Tátrában töltött üdülések átlagos időtartama, amely egy évvel korábban 3,5 napot, 2010-ben pedig 3,4 napot tett ki.

magas tátra

Fotó: Utazom.com

A felmérés szerint a Tátrába érkező turista átlagosan napi 52 eurót költ el, ennek legnagyobb részét a szállásra és az étkezésre. A Szlovákia legmagasabb hegyi régiójában üdülők átlagosan 250 kilométeres távolságból érkeznek, ami alátámasztja azt a megállapítást, hogy a Tátrába látogatók 60 százaléka hazai turista.

A felmérésből az is kiderült, hogy a Tátra látogatói jelentős részének többé-kevésbé megfelelnek a régió adta turisztikai lehetőségek, a megkérdezettek 70 százaléka ugyanis inkább a jelenlegi állapotok fenntartása, és a fejlesztések mellőzése mellett tette le a voksát. Ugyanakkor a korábbiakhoz képest emelkedett azoknak az aránya, akik hajlandóak lennének több pénzt is fizetni a régióban töltött üdülésért, amennyiben biztosítva látnák, hogy a régió arculatát a jövőben sem változtatják meg jelentős mértékben az esetleges fejlesztések.

A Magas Tátra látogatottsága az utóbbi években átlagban évi 450 ezer fő körül mozog, a turisták túlnyomó többsége hazai vendég, a külföldiek körében a csehek és a lengyelek vannak többségben. Bár az elmúlt években emelkedett a szállóvendégek által itt töltött átlagos éjszakaszám, amely mintegy egyötödével haladja meg az országos átlagot, az egy napra érkezők aránya még mindig magas, a nyári hónapokban 60 százalék körül mozog.

Hírlevél

CITY MAP

Közösségi oldalak

Rólunk

Olvassa magyarország elsőszámú szakmai portálját, ahol a vendéglátóipar, a turisztika és az idegenforgalom külföldi és belföldi történéseiről egyaránt tájékozódhat. Vendéglátás Online, nemcsak a szakmának!