Itt vagy: KezdőlapAktuálisBocue d’Or: Magyarország a Top 10-ben!

Bocue d’Or: Magyarország a Top 10-ben!

Thibaut Ruggeri francia séf nyerte meg szerdán a Bocuse d'Or szakácsverseny 14. világdöntőjét a franciaországi Lyonban, ahol a magyar induló, Széll Tamás a tizedik helyet szerezte meg, egyben elnyerte el a legjobb poszternek járó különdíjat.

A lyoni döntőn az amerikai, az európai, valamint az ázsiai kontinentális döntők legjobbjai vehettek részt, összesen 24 ország séfje. Magyar séf először jutott be a világdöntőbe.

http://vendon.hu/index.php/hu/aktualis/646-bocuse-dor-magyarorszag-top-10

Széll Tamás teljesítette a számára kitűzött célt (fotó: Onyx)

Franciaország hetedszerre állt fel a dobogó csúcsára

Ruggeri, a párizsi Lenotre étterem 32 éves szakácsa és háromfős csapata a versenyt alapító 87 éves Paul Bocuse-től vehette át a 20 ezer eurós fődíjat a kétévenként megrendezett versenyen. Franciaország hetedik alkalommal nyerte meg a világdöntőt, kétszer pedig ezüstérmes volt.

Az ezüstérmet idén Dánia, a bronzot pedig Japán csapata nyerte el.

A legjobb húsfogást a britek készítették, és nekik volt a legjobb segítőjük is. A halmenük közül a zsűri a norvég fogást találta a legjobbnak.

A közönség internetes szavazata alapján Széll Tamásnak, a Michelin-csillagos Onyx étterem séfjének plakátja nyerte el a legjobb poszternek járó különdíjat. A plakáton a magyar séf látható, amint zöldségekkel, gyümölcsökkel és egy hallal zsonglőrködik. A legjobb promóciónak járó különdíjat Guatemala kapta.

Magyarország a legjobb 10-ben

Hivatalosan csak az első három helyezettet hirdették ki, de a pontozások alapján a magyar csapat a tizedik helyet szerezte meg – mondta az MTI-nek Jókuti András, a Világevő bloggere, aki a helyszínen követte végig a kétnapos főzőversenyt. Szerinte ez nagyon jelentős teljesítmény, hiszen Széll Tamás a tavalyi márciusi európai fináléban Brüsszelben elért kilencedik helyezésével szerzett jogot arra, hogy részt vegyen a globális döntőben. Lyonban pedig a legjobb tíz közé három tengerentúli csapat is bekerült, azaz a magyarok az európai gárdában két helyet javítottak. Jókuti úgy tudja: Magyarország Belgiumot maga mögé szorította, viszont a hetedik, illetve kilencedik helyen végző Egyesült Államok és Kanada megelőzte Széll Tamást és csapatát.

A gasztronómia olimpiájának számító kétnapos megmérettetés igazi sportversenyekhez méltó, felvillanyozott hangulatban zajlott. A küzdőtéren nyitott konyhákban elkészült látványos menüket zenei kíséret mellett szolgálták fel a zsűritagoknak, miközben a lelátókon mintegy 1500 néző nemzeti zászlókat lengetve szurkolt hazája séfjének. A magyarok a lelátó jobb felső sarkából ünnepelték lelkesen Széll Tamást, aki szerda délután mutatta be a 27 tagú nemzetközi zsűrinek 5,5 fél óra alatt készített hús- és halfogását.

bocuse dor, széll tamás plakátja

A győztes plakát

A menü

A magyar séf menüjét a Rubik-kocka ihlette. A zsűri először a rombuszhalból és homárból készült halfogását kóstolhatta meg, amelyhez a nemzeti sajátosság hangsúlyozására köretként lángost is felszolgáltak. A húsos fogás ír marhából készült mangalicaszalonnával, kakukkfűvel és petrezselyem jus-vel, ehhez húsos raviolival készült gulyás, gombával töltött répa, konfitált sütőtökkel és marinált céklával, valamint marhapofa és ökörfarok rillette karórépapürével és céklával, és végül hagymakompót hagymalekvárral és szarvasgombával társult.

A zsűri

A nemzetközi zsűriben Paul Bocuse alapítón, valamint a legutóbbi versenyen győztes Rasmus Kofoed dán séfen, a zsűri elnökén és a 3 Michelin-csillagos Enrico Crippa tiszteletbeli olasz zsűrielnökön kívül mind a 24 nemzet képviselője helyet kapott. Magyarországot Bíró Lajos, a Bock Bisztró séfje, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke képviselte.

Hírlevél

CITY MAP

Közösségi oldalak

Rólunk

Olvassa magyarország elsőszámú szakmai portálját, ahol a vendéglátóipar, a turisztika és az idegenforgalom külföldi és belföldi történéseiről egyaránt tájékozódhat. Vendéglátás Online, nemcsak a szakmának!