Itt vagy: KezdőlapAktuálisSzéll Tamás "elrajtolt"

Széll Tamás "elrajtolt"

Huszonnégy nemzet képviselőivel megkezdődött szerdán a Bocuse d'Or nagy presztízsű szakácsverseny kétnapos világdöntője a franciaországi Lyonban, amelyen először vehet részt magyar versenyző Széll Tamás, a Michelin-csillagos Onyx étterem séfje személyében.

A sorshúzás alapján meghatározott sorrend szerint Széll Tamás, a Michelin-csillagos Onyx étterem séfje csütörtök délután mutatja be a nemzetközi zsűrinek a Rubik-kocka által ihletett, részleteiben az utolsó pillanatig titkos hús- és halmenüjét, amelynek elkészítéséhez az előre meghatározott alapanyagokból 5,5 óra áll majd rendelkezésére.

100 pontos értékelés

Mint a távirati iroda megtudta, a korábbi évekhez képest újdonság, hogy a nemzeti sajátosságok bemutatásért a maximális 100 pontból 20-at, azaz nagyon sokat lehet kapni. Korábban a séfek többsége a franciás konyhát próbálta követni, idén először a zsűri azonban nem az egyforma, uniformizált fogásokat várja el, hanem fontosnak tartja értékelni, hogy egy-egy étel melyik országból származik.

Ezenkívül 40 pont jár az ízvilágért, 20 a prezentációért, valamint további 20 ponttal értékeli a zsűri a főzési folyamat tisztaságát, a csapatmunkát, a metodológiát és azt, hogy mennyire takarékosan használja a séf az alapanyagokat.

Akár egy sportesemény

A lyoni világdöntő valóságos sportverseny: a zsúfolásig megtelt lelátókon mintegy 1500 néző nemzeti zászlókat lengetve, hangosan drukkolva követi a küzdőtéren egyszerre dolgozó séfeket: 12-t szerdán, 12-t csütörtökön.


Kövesse élőben a versenyt, ide kattintva.


A zsűri

A 27 tagú nemzetközi zsűriben a versenyalapító Paul Bocuse, valamint Rasmus Kofoed, a legutóbbi verseny dán győztese és a három Michelin-csillagos Enrico Crippa olasz zsűrielnökön kívül mind a 24 nemzet képviselője helyet kapott. Magyarországot Bíró Lajos, a Magyar Bocuse D'Or Akadémia elnöke képviseli és az amerikai Thomas Keller mellett foglal helyet. Kellernek két olyan étterme van, amely három Michelin-csillagos.

Magyarország a gasztronómiai élmezőnyben

A Bocuse d’Or világdöntőjébe való bejutás nem kis dolog, így Magyarországra is jobban odafigyel a gasztronómiai világ, az pedig külön szerencse szerinte, hogy a nemzeti karakter kidomborítása kiemelt szerepet kapott.

Széll Tamás fogásai között szerepel egy minilángos túróval, ami szinte ismeretlen a világban, valamint egy "gulyásjellegű kombinációval" is készül a magyar séf.

A hazai szakma, ahogy azt Bíró Lajos korábban már egy az eseményt megelőző sajtótájékoztatón kifejtette, az első tíz közé várja Széll Tamást, miután a magyar séf a tavalyi márciusi európai fináléban Brüsszelben elért kilencedik helyezésével szerzett jogot arra, hogy részt vegyen a globális döntőben. A lyoni döntőn az amerikai, az európai, valamint az ázsiai kontinentális döntők legjobbjai vehetnek részt, de a világdöntő eredményének alakulásába a tengerentúli versenyzők általában nem szoktak tudni beleszólni.   

A versenyről

A Paul Bocuse lyoni mesterszakácsról elnevezett versenyt 1987-ben rendezték meg először, a világdöntő színhelye mindig Lyon. A szabályok alapján tizenkét személyes húsostál készítése a feladat, illetve két adag kitálalása. A halas menüt tányérra kell szervírozni. Ennél a menünél újítás, hogy egy "kontinentális piacról" kell választani a körethez valót, és rögtönözve elkészíteni. Természetesen a magyar csapatnak is három előre kialakított koncepciója van, amelyekből majd a felkínált köretalapanyagok szerint tudja kiválasztani a megvalósíthatót.

A verseny mellett a döntőhöz kapcsolódó gasztronómiai szakkiállításon (SIRHA) is bemutatkozhat Magyarország egy negyven négyzetméteres standdal, ahol a szakértő közönség megismerkedhet a magyar ételekkel és borokkal.


Az MTI lyoni tudósítója Jókúti András, a Világevő blog szerzője.

Hírlevél

CITY MAP

Közösségi oldalak

Rólunk

Olvassa magyarország elsőszámú szakmai portálját, ahol a vendéglátóipar, a turisztika és az idegenforgalom külföldi és belföldi történéseiről egyaránt tájékozódhat. Vendéglátás Online, nemcsak a szakmának!