Itt vagy: KezdőlapAktuálisKétmilliárd forintot a nógrádi turizmus fejlesztésére

Kétmilliárd forintot a nógrádi turizmus fejlesztésére

Több mint kétmilliárd forint érkezik Nógrád megyébe hat nyertes pályázatnak köszönhetően az egészségügyi turizmus, valamint turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztésére - közölte Becsó Zsolt és Balla Mihály fideszes országgyűlési képviselő közös sajtótájékoztatón Salgótarjánban.

főnix kastélyszanatórium

A nógrádgárdonyi Főnix Kastélyszanatórium

Becsó Zsolt, aki egyben a Nógrád megyei közgyűlés elnöke, úgy fogalmazott: a 2010-es kormányváltás óta Nógrád megye "felkerült Magyarország térképére", a kormánytól már megkapja a felzárkózás felgyorsításához szükséges fejlesztési forrásokat.

Csak a turizmushoz kapcsolódva 7,719 milliárd forintot ítéltek meg azóta a megyének, ez az összeg a szocialista éra nyolc éve alatt 2,5 milliárd forint volt - tette hozzá.

Balla Mihály közölte, hogy az egészségügyi turizmus 2,9 milliárdos keretét négy pályázat nyerte el az észak-magyarországi régióban, ebből kettő nógrádi: a nógrádgárdonyi Főnix Kastélyszanatórium ellátásokat, kapacitásokat bővít, az alsópetényi Prónay-kastélyban szemészeti lézerklinikát indítanak 255 millió, illetve 745,5 millió forintos támogatással.

A pályázók azzal számolnak, hogy az ellátásokra külföldön is jelentős igény lesz, így a projektek azért is kiemelkedőek, mert munkahelyet teremtenek, és jó hírét viszik a megyének, a térségnek - mondta a képviselő.

Nógrádgárdonyban 40, Alsópetényben 30 százalékos önerővel egészítik majd ki az elnyert támogatást.

Becsó Zsolt tájékoztatása szerint a turisztikai attrakció- és szolgáltatás-fejlesztés 6 milliárdos keretéből 1,125 millió forint kerül Nógrádba, a 17 észak-magyarországi nyertes közül négy nógrádi.

Elmondta: a Mária-út észak-magyarországi szakaszához kapcsolódva Kozárd nyert el pénzt a zarándokturizmus fejlesztésére, a többi között Mária-kertek és online portálok kialakítására. Diósjenő az országos Kék túra útvonalának térséget érintő szakaszát állítja helyre, forrásokat tisztítanak ki, kilátókat építenek újjá a projekt keretében. Pásztó hasznosi városrészében kaland- és ökoturisztikai élményparkot alakítanak ki, Szalmatercsen pedig nemzetközi iparművészeti alkotóházat hoznak létre, hogy felfedeztessék a térség hagyományait.

Hírlevél

CITY MAP

Közösségi oldalak

Rólunk

Olvassa magyarország elsőszámú szakmai portálját, ahol a vendéglátóipar, a turisztika és az idegenforgalom külföldi és belföldi történéseiről egyaránt tájékozódhat. Vendéglátás Online, nemcsak a szakmának!