Itt vagy: KezdőlapAktuális

Gasztronómiában is erősít a Borfesztivál

A Budavári Borfesztiválon szeptember 9-13. között idén megújuló gasztronómia fogadja a látogatókat, akik a Gasztro sétányon street food újdonságokat kóstolgathatnak a régi Villányi korzó helyén. Újdonságként a Montenegrói Gurman frissen készült grill ételeivel mutatkozik be, és lesz még a sétányon füstölt bébicsirke, a Kovács Lázár nevével fémjelzett glutén- és tojásmentes Hal&Chips, a folyamatosan megújuló KOLBice és friss bagelek a Bakker jóvoltából.

Bővebben

Pályázat a hazai Bocuse d'Or részvételére

November közepén, a hazai Bocuse d'Or szakácsverseny döntőjén dől el, ki képviseli hazánkat a jövő májusi európai selejtezőn, melynek Budapest ad otthont. Augusztus 15-ig pályázhatnak mindazok a szakmabeliek, akik a tehetség mellett kellő kitartást éreznek magukban a megmérettetéshez. Nyilvánossá vált a Magyar Bocuse d’Or Akadémia pályázatát elbíráló szakemberek névsora is: Bíró Lajos, Csapody Balázs, Hamvas Zoltán, Sárközi Ákos, Segal Viktor, Vomberg Frigyes valamint Wolf András döntenek arról, hogy a receptpályázat alapján kik azok a szakácsok, akik részt vehetnek majd a versenyen.

Bővebben

Kávépavilon a világutcában

 

Akár egynapos túra keretében is érdemes felkeresni az október végéig zajló milánói Világkiállítást, hiszen van olyan légitársaság, amely naponta indít kora reggeli járatokat késő esti visszaúttal. Budapestről alig két óra az EXPO bejárata, s a körültekintő, mégis gyors bejutási procedúrát követően a reggeli kávét már az illycaffé által vezetett Kávé Pavilonban fogyathatják el a korán kelő látogatók.

 Az EXPO másfél kilométeres főutcája, a Decumano középső szakaszán lévő kávés csarnokot közel nyolcszázezer vendég kereste fel május végéig. Az októberi zárásig várhatóan több millióan ismerkednek meg a kávé útjával cserjétől a csészéig, járják körbe az idei koncepcióhoz illően nagyrészt újrahasznosított anyagokból épült csarnokot, és kóstolják végig a régi kávégépekkel dekorált kávézórész klasszikus és extravagáns választékát.

 A 2015-ös világkiállítás mottója: „A Föld táplálása. Energia az Élethez.”, s ehhez kapcsolódóan – az országpavilonok mellett – különböző tematikus klaszterekben jelennek meg a fenntarthatósághoz, élelmezésügyhöz, gasztronómiához illeszkedő, formát öltött gondolatok, a szórakoztatás mellett felhívva a figyelmet a jelenkor aktuális kihívásaira e témákban.

A magyar származású Illy Ferenc által alapított, s mára az egyik legnevesebb olasz kávémárkává fejlődött illy tíz kávétermelő országgal közösen, valamint a csaknem húszéves múltra visszatekintő kávéegyetemük, az Universitá del Caffé szakmai koordinálásával mutatja be a kávé feldolgozását.

A kávéklaszterben minden látogató előzetesen regisztrálhat vezetett túrára is, melynek során egy Epson szemüveggel rendkívül látványosan követhető a kávé teljes életciklusa a világ különböző tájairól, bemutatva a munkafolyamatokat és személyes történeteket olyan emberekről (farmer, szállító, kóstoló, barista), akiknek a kávé adja a mindennapi megélhetést.

A 3D-s kisfilmek mellett infografikák, valamint a túravezetők minielőadásai is segítik a tájékozódást. A bő félórás program a „cserjénél” kezdődik, vagyis az élő, üvegházban elhelyezett mini kávéültetvénynél, és a pörkölés megismerésével, valamint az illy kilencféle arabicából álló klasszikus keverékei – és a pörkölt kávészemek - megkóstolásával ér véget. 

 A minimalista stílusú pavilon gyönyörű, extralátványos elemei a világhírű brazil fotós, Sebastiăo Salgado nagyméretű képei. Salgado tíz éve készít szociófotókat az illy számára olyan kávétermelő országokban, ahonnan a cég zöld kávét vásárol közvetlenül a termőterületekről, visszaadva a képeken a kávétermelő vidékek szépségét és a kávéból élő családok életét. Salgado kávés képeiből idén nyáron nemcsak az EXPO Kávé Pavilonjában látható válogatás, hanem a velencei Galleria di Piazza San Marco múzeumban is megtekinthető a gyűjtemény hetvenöt darabja, Egy álom illata (Profumo di Sogno) címmel.

Bár az este tizenegy óráig nyitva tartó EXPO rengeteg látnivalót tartogat, többször is érdemes visszatérni a Kávé Pavilonba egy-egy kóstolóra, mert az espressók és tejalapú kávéitalok mellett olyan, Magyarországon csak kevés helyen elérhető különlegességek is szerepelnek a választékban, mint a hideg crema, vagy a freddo. Akit pedig alaposabban, vagy akár professzionális szinten érdekel a kávé tudománya, már itthon is jelentkezhet az Universitá del Caffé magyar nyelvű képzéseire.

Gourmet 2015: fókuszban a paprikás csirke

Ezúttal a pünkösdi hétvégén, május 21-24. között, de idén is a Millenárison jelentkezik a magyar gasztrokultúra meghatározó rendezvénye, a Gourmet Fesztivál. Újdonság, hogy idén a fesztivál már csütörtökön megnyitja kapuit, az év étele pedig a paprikás csirke, amelyet számos változatban az ország kiemelkedő éttermei mutatnak be. Emellett felsorakoznak majd a legkiválóbb fővárosi és vidéki éttermek, borászatok, cukrászdák és a gasztro-világ más jeles képviselői is.

Bővebben

Hírlevél

CITY MAP

Közösségi oldalak

Rólunk

Olvassa magyarország elsőszámú szakmai portálját, ahol a vendéglátóipar, a turisztika és az idegenforgalom külföldi és belföldi történéseiről egyaránt tájékozódhat. Vendéglátás Online, nemcsak a szakmának!